Glikemični indeks

Več študij je pokazalo, da je dalj časa trajajoča prehrana, v kateri prevladujejo živila z visokim glikemičnim indeksom, povezana s povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2, srčno žilnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Najbolj problematična sestavina v živilih je škrob, ki se po zaužitju zelo hitro spremeni v krvni sladkor.

Leta 1997 je skupina strokovnjakov Organizacije za hrano in kmetijstvo in Svetovne zdravstvene organizacije priporočila metodo GI kot osnovo za klasificiranje ogljikohidratnih živil, kar pomeni da je bolje kot to, ali so ogljikovi hidrati sestavljeni ali enostavni, vedeti,
kakšen je njihov glikemični učinek v telesu.
Nekatera živila dvigujejo krvni sladkor diabetika višje in hitreje kot druga.
Diabetiki naj se živil, ki imajo glikemični indeks (GI) višji od 100 izogibajo.

MED   GI = 73

Med je dolgo veljal za živilo, ki se ga morajo diabetiki ogibati, zato so spretni trgovci začeli ponujati nadomestke medu, ki niso bili nič drugega kot sama fruktoza. Natančnejše študije so pokazale, da je razpon glikemičnega indeksa pri medu širok, saj se giblje od 61 do 73, odvisno ali gre za svetlejšo ali temnejšo vrsto medu. Temnejši med manj dvigne krvni sladkor od svetlega in s tem lahko diabetiki občasno sladijo hrano, razen čaja. Obvezno naj preverijo raven krvnega sladkorja na merilniku, če bo porasel za več kot 2 milimola, naj med raje opustijo.

 

Vir: http://diabetes.si/diabetes_in_prehrana/glikemicni_indeks/; http://diabetes.si/diabetes_in_prehrana/