INOVATIVNI, TRAJNI PITALNIK ZA PANJ AŽ, 10S.

Zima je najtežji letni čas v življenju čebel. Verjamemo, da ste odlično poskrbeli za svoje čebele po letošnji aktivni sezoni. Za uspešno čebelarjenje v naslednjem letu sta dražilno krmljenje in priprava zimskega gnezda izredno pomembni nalogi.  Ugotovili ste zalogo hrane in jih nahranili na zalogo. Vsaka čebelja družina mora imeti v 10 satnem panju od 10 do 14 kg hrane.

Čim bolj se bomo bližali pomladi, tem bolj boste radovedni, kako so čebele prezimile. Ko bo to že povsem jasno, pride spet čas za dražilno krmljenje čebel z namenom, da pospešimo razvoj čebelje družine, jo številčno pomnožimo in primerno pripravimo do glavne paše. Na to opravilo se lahko pripravite že sedaj.

V podjetju Medom smo obudili idejo, videno na Celjskem sejmu v prejšnjih letih in v  ponudbo izdelkov za čebelarje vključili inovativni, trajni pitalnik za panj AŽ, 10s. Ta pitalnik je tudi avtorsko zaščiten, z malo truda pa si ga lahko vsakdo, ki je vešč dela s pločevino izdela doma.

Težave z lesenimi pitalniki različnih proizvajalcev, ki se pojavljajo že pri razmeroma novih izdelkih (čebele grizejo notranje stene pitalnika, gradnja satja v pitalniku, problemi z nalivanjem hrane, polivanje tekočine, problem s čiščenjem pitalnikov,…), so odpravljene z uporabo pitalnika iz nerjaveče pločevine.

Za uporabo inovativnega pitalnika je potrebna rekonstrukcija plodiščnega okenca. Izdelati moramo okvir  iz enega kosa, ki je podprt z bočno aluminijasto podporo, tako da je zagotovljena ustrezna odprtina za pitalnik in tudi za optimalno velik testni vložek.

Pitalnik je izdelan iz nerjaveče (inox) pločevine. Prostornina je približno enaka kot v  standardnemu lesenemu pitalniku ( približno 1,3 l).  Navpična pregrada ima na dnu 2 mm široko režo, ki zagotavlja ustrezen pretok hrane in povsem onemogoča prehod čebel. Nalivanje hrane je preprosto, saj je odprtina za nalivanje dokaj široka in tako ne pride do polivanja tekočine mimo pitalnika. Pitalnik omogoča hranjenje z večjimi količinami hrane z dodajanjem do štirih steklenic ali plastenk, dimenzij do 1,5 litra. Čiščenje pitalnika je enostavno, vstavite ga lahko celo v pomivalni stroj. Pitalnik je v panju lahko celo leto. Leži neposredno na podnici. Ob uporabi testnega vložka pa na njem.  Tak pitalnik je večen, njegova uporaba pa vam bo olajšala delo hranjenja čebel.

Nakup Inox pitalnika AŽ10S.